Blauwe ekster

De blauwe ekster (Cyanopica cyanus) is een vogel uit de familie van de kraaiachtigen.

De vogel is 34 tot 36 cm lang en weegt 65 tot 76 g. Zijn uiterlijk en gedrag lijkt de blauwe ekster op een gewone ekster, die echter groter is (40 tot 51 cm lang). De Iberische blauwe ekster is ook kleiner dan de Aziatische blauwe ekster die 36 tot 38 cm lang is en tussen de 76 en 118 g weegt. Verder heeft de Iberische blauwe ekster een kortere snavel, ontbreken op de staart witte stippels, is het blauw op de vleugels en de staart iets helderder.

Mannetje en vrouwtje hebben geen verschillende uiterlijke kenmerken.

Deze soort is endemisch op het Iberisch Schiereiland (Spanje en Portugal). Het leefgebied is laagland tot hoogstens 700 m boven de zeespiegel. De vogel heeft een voorkeur voor steeneikenbos, gemengd met naaldbomen en olijfgaarden met een ondergroei van gras. Eucalyptusbos dat in Spanje veel is ingevoerd, wordt vaak gebruikt als gemeenschappelijke slaapplaats.