gorzen


IJsgors

De ijsgors (Calcarius lapponicus) is een vogel die broedt in de toendragebieden en trekt naar de matige klimaten om te overwinteren. Komt vooral voor van Scandinavië tot de Beringstraat, Canada en Groenland

Hij voedt zich in de winter met zaden, en insecten.

Een ijsgors legt 5 tot 6 roodgespikkelde eieren  en broedt op de grond. De ijsgors die ik heb kunnen fotograferen in Nederland is van het vrouwelijke geslacht,

wordt  16 centimeter en weegt 19 tot 20 gram.

 



Witkopgors

Dit vrouwtje heb ik kunnen fotograferen in Zeeland,

waarschijnlijk een zeldzame dwaalgast.

De witkopgors (Emberiza leucocephalos) is een zangvogel uit de familie van gorzen.

Ongeveer 16 cm groot en zijn of haar verenkleed is bruinwit. In de broedtijd heeft het mannetje een met wit getekende kastanjebruine kop, die in de winter doffer is. Verder heeft de vogel geelbruine poten en een dikke, bruine snavel.

Het vrouwtje is bruiner met minder wit.

Het voedsel bestaat uit insecten en

zaden van gras en bergplanten.

Deze soort komt voor in grote delen van

Azië ten oosten van het Oeral-gebergte



Sneeuwgors

De sneeuwgors (Plectrophenax nivalis) kunnen spotten in Zeeland, Brouwersdam.

Sneeuwgorzen (Plectrophenax nivalis) broeden in de zomer in het noorden, en zijn vooral in Nederland als wintergast. Rond oktober zoeken ze warmer terrein op en vliegen ze zuidelijk naar de kust van de Noordzee en de Oostzee. In de winter kun je daarom op Nederlandse strandvlakten, groepjes, en sneeuwgorzen zien.

Ze eten daar plantenzaden. 



Dwerggors

De dwerggors (Emberiza pusilla) die in België is gespot

is een dwaalgast.

De soort lijkt op de rietgors maar is kleiner en heeft kastanjekleurige wangen en petje.

De bovenzijde is bruingestreept met een zwarte ondergrond. Aan de onderzijde is de gors witachtig en zwart gestreept.

De keel is wit tot izabelkleurig, de stuit bruin en ongevlekt. Ze broeden in Finland, en leggen 4 tot 5 eitjes.

Zij bouwen hun nest op de grond met mos en gras.

De dwergjes is niet met uitsterven bedreigd.



Rietgors

De rietgors (Emberiza schoeniclus) is een zangvogel die je vooral aantreft in riet en moeras gebieden.

Je vind deze vogel in Europa en Azie. 

Hij eet vooral slakken, rupsen en kevers, in de winter zaden.

De rietgors staat in België vermeld op de rode lijst,

niet in Nederland.



geelgors

De geelgors (Emberiza citrinella) is een zangvogel, het meest voorkomend in Europa.

De mannetjes hebben tijdens het broedseizoen een geel verenkleed. Hebben een helder gele kop met een paar bruinachtige strepen en een gele onderzijde met een rood-bruine borst. De vleugeldekveren zijn bruin-grijs gekleurd. De bovenzijde van het lichaam is bruin met donkere lengte strepen.

De staart is donker en wanneer hij vliegt vallen de witte buitenranden op.

De vrouwtjes zijn onopvallend groenbruin van kleur, maar met ee geel accent aan de onderkant.

In het winterkleed lijken de vrouwtjes en mannetjes op elkaar.