Woestijntapuit


De woestijntapuit (Oenanthe deserti) is een vogel van 14,5 cm tot 15,5 cm lang.

Voor een tapuit is het een vrij gedrongen vogel.

Kenmerkend is de bijna geheel zwarte staart en daarboven een witte stuit.

Mannetje en vrouwtje hebben een lichte wenkbrauwstreep en zijn zandkleurig op de rug en bijna wit op de buik en borst. Het mannetje heeft in de broedtijd een zwarte keel en zwarte slagpennen met daarboven een witte band.

Bij het vrouwtje hebben de donkere slagpennen lichte randen.

Deze soort komt voor in West- en Midden-Azië en noordelijk Afrika.