De hop (Upupa epops) herken je aan het roodbruine verenkleed met een lange zwart gepunte kuif, die kan worden opgezet als de vogel opgewonden is.

De staart en de vleugels zijn zwart en met brede witte strepen.

De snavel is lang en dun.

Een bijzondere eigenschap is de uitgesproken stank die het dier verspreidt omdat het nest nooit wordt schoongemaakt (voedselafval en mest blijven achter) en anderzijds omdat het vrouwtje een klier heeft aan de basis van haar staart.

Een bijnaam voor de hop is dan ook drekhaan.

De hop is een insecten etende weidevogel.

De roep van de hop klinkt als hoep, hoep, en hoewel het geluid niet luid is, is het toch op grote afstand hoorbaar. De lichaamslengte bedraagt 26 tot 28 cm[2] en het gewicht 75 gram. 

De hop komt praktisch als broedvogel voor, hij staat als verdwenen op de nederlandse- en Vlaamse rode lijst.

In Vlaanderen broedde in 2017 voor het eerst in 36 jaar nog eens een koppel met succes

Hop