Kenmerkend is dat hij al zingend naar grote hoogte stijgt, daar enige momenten zingend rondvliegt om vervolgens in stilte te dalen. De vogel bakent zo zijn territorium af. 

Een volwassen veldleeuwerik meet tussen 18-19 cm. De vogel heeft een korte kuif, die hij plat kan leggen.

In tegenstelling tot die van de kuifleeuwerik zit deze meer achteraan en is deze korter. De vogel heeft een puntige, forse snavel en een bruingeel verenkleed. In vlucht zijn twee witte banden aan de buitenste zijde van de staartpen te zien.

Onderaan de vleugels is er een witte band. 

De veldleeuwerik voedt zich voornamelijk met insecten en ander ongedierte.

Ze leggen meestal drie tot zes eitjes en hebben hun nestje op de grond tussen gewas en grasvelden of heide.

veldleeuwerik