Edelhert


Begin oktober afgereisd naar de Hoge Veluwe in Nederland. Tijdens de bronstijd trekken de mannelijke dieren erop uit, ook uiterlijk is er een verandering te zien rond de hals, langere haren en worden gespierder.

Ze proberen hun concurrenten te imponeren met een soort gebrul: het burlen. Je zou het kunnen omschrijven als iets dat tussen het brullen van een leeuw en het loeien van een stier, echt wel imposant om van dichtbij en in het wild te beleven.

Ieder mannelijk dier tracht zijn roedel zo groot mogelijk te maken, dus ook meer nakomelingen. Eind mei begin juni worden de kalfjes geboren.

Het gewicht van het mannetje varieert tussen 90 kg en 140 kg. De vrouwelijke dieren variëren van gewicht tussen de 70 kg en 120 kg.

De schofthoogte varieert tussen 1 meter en 1,40 meter.