Eekhoorntjes


Eekhoorns behoren bij de familie van de knaagdieren. Het bekendste geslacht zijn de boomeekhoorns. Overdag zijn deze dieren actief en kan je ze tijdens je wandelingen in boomrijke gebieden bewonderen.

Ze hebben een lang rond lichaam met een lange pluimstaart, bruin van kleur met een witte buik.

Ze hebben lange klauwen waarmee ze in bomen klimmen en springen van tak tot tak. Zijn pluimstaart dient als roer waarmee hij zijn sprong kan sturen.


Hun nest heeft een doormeter van 30cm en bevind zich meestal tegen de stam op ongeveer zes meter boven de grond.

Een eekhoorn wordt tussen de drie en zeven jaar oud. In gevangenschap kan hun levensverwachting oplopen tot tien jaar.

Zij voeden zich met name met plantaardig materiaal als noten en zaden van sparren en pijnbomen. Verder eten ze knoppen, paddenstoelen, stukken boomschors, en soms dierlijk materiaal, als insecten, eieren en zelfs jonge vogels.

De voortplantingsperiode is van december tot februari en van mei tot juni. In slechte voedseljaren slaan de vrouwtjes de eerste periode vaak over. Verschillende mannetjes achtervolgen in de paartijd eenzelfde vrouwtje en proberen met haar te paren. Na de paring leven ze weer apart.