Libellen

Libellen zijn een insectenorde die wereldwijd voorkomt met ongeveer 5858 beschreven soorten, merendeels in warmere gebieden. In Nederland zijn 71 soorten aangetroffen, waarvan er 66 als inheems worden beschouwd, een als zwerver en vier als verdwenen. 

In België zijn 69 soorten waargenomen, en samen met de Nederlandse soorten komt het aantal zo op 74 (vijf Nederlandse soorten niet in België, en drie Belgische soorten niet in Nederland; de soorten staan opgesomd bij de juffers en echte libellen.


Bloedrode heidelibel

Een bloedrode heidelibel (Sympetrum sanguineum). is  een libel die in grote delen van zijn areaal een algemene soort die te herkennen is aan de dieprode kleur, hoewel het niet de enige libel is met een dergelijke kleuring. Het is met een vleugelspanwijdte tot 6 centimeter een middelgrote soort.De bloedrode heidelibel is in België vrij algemeen en komt verspreid over het gehele land voor. Hun habitat bestaat uit gebieden met stilstaande tot langzaam stromende wateren


Weidebeekjuffers 

Weidebeekjuffers (Calopteryx splendens) zijn te vinden aan stromende wateren, de kwaliteit van onze wateren is veel verbeterd, en daardoor gedijen ze zeer goed. De mannetjes zijn blauw glanzend van kleur, en de vrouwtjes zijn metaal glanzend. In het water moeten voldoende drijvende of in het water hangende planten aanwezig zijn voor de ei afzet.


Paardenbijter

De paardenbijter (Aeshna mixta) is één van de eerste libellen die s'morgens begint te vliegen. Je vind ze waterrijke gebieden en riet dat vooral in de zon ligt. Ook vind je ze langs bosranden. De paardenbijter voedt zich met insecten.


Platbuik

Een platbuik (Libella depressa) kenmerkt zich door een afgeplat lichaam, en is een snelle vlieger. De kleur van de mannetjes zijn blauw, van de vrouwtjes eerder neigend naar het geel. Ze voeden zich vooral met kleine insecten. De larven van deze libel leven 2 jaar als nimf in het water, maar slechts 2 maanden als volwassen libel.