Velduil


De velduil die ik in de UItkerkse polder ben gaan fotograferen en het weer was al helemaal niet te best,  is een roofvogel die overdag actief is. Toch moet je al geluk hebben om hem in Vlaanderen te spotten.

Hij staat immers vermeld als zeldzaam.

 Wel overwinteren er jaarlijks een aantal velduilen bij ons. De grootste aantallen worden dan ook vastgesteld tijdens de wintermaanden.

In de lucht herken je de velduil aan zijn lange, smalle vleugels en zijn schommelende, veerkrachtige vlucht. Wanneer hij niet aan het jagen is, zit hij meestal op de grond of op een weidepaaltje.

Jaagt vooral op muizen, kleine vogels.

De velduil legt tussen vier en zeven eieren, en broedt op de grond in het hoge gras. De velduil maakt zelf zijn nest in tegenstelling tot andere soorten die nesten van andere vogels gebruiken.