havikarend


De havikarend is 55 tot 65 cm lang en heeft een spanwijdte van 145 tot 165 cm. Een havikarend is pas in het vijfde kalenderjaar volwassen. Een volwassen vogel is donkerbruin van boven, grijs van onder met verticale streping. In vlucht zijn kenmerkend de brede zwarte eindband en de donkergrijze ondervleugel met een brede bijna zwarte V-vormige band. Aan de vleugeluiteinden bevinden zich zwarte punten. De staart is grijs. De witte onderstaart bevat smalle banden en een donkere eindzoom.

Zijn voedsel bestaat uit kleine zoogdieren en vogels, die hij vangt door als een valk op zijn prooi af te stoten.

De broedgebieden in Europa liggen in Spanje, Portugal, Zuid-Italië en langs de kusten van Griekenland en Turkije. Het leefgebied ligt in berggebieden.