• Natuurfotografie op z'n mooist
  • Foto's uit binnen- en buitenland
Home » Vogels » Roofvogels » Havikarend

Havikarend

(Aquila fasciata) is 48 tot 65 cm en de spanwijdte van de vleugels bedraagt 135 tot 155 cm. De zwarte wouw is een roofvogel met een donker verenkleed, lange vleugels en een zwak gevorkte staart. De zwarte wouw is voornamelijk een aaseter, maar jaagt ook wel op kleine prooidieren als grote insecten, vissen, en kleine reptielen, vogels en zoogdieren. Een havikarend is pas in het vijfde kalenderjaar volwassen. Een volwassen vogel is donkerbruin van boven, grijs van onder met verticale streping.

In vlucht zijn kenmerkend de brede zwarte eindband en de donkergrijze ondervleugel met een brede bijna zwarte V-vormige band. Aan de vleugeluiteinden bevinden zich zwarte punten. De staart is grijs. De witte onderstaart bevat smalle banden en een donkere eindzoom. Zijn voedsel bestaat uit kleine zoogdieren en vogels, die hij vangt door als een valk op zijn prooi af te stoten.De broedgebieden in Europa liggen in Spanje, Portugal, Zuid-Italië en langs de kusten van Griekenland en Turkije. Het leefgebied ligt in berggebieden.