Savanne arend

De savanne arend, ook wel bekend als de Zuid-Afrikaanse bastaardarend, is een grote roofvogel die voorkomt op de open savannes en steppen van zuidelijk Afrika. Het is de grootste arend van het gebied en wordt ongeveer 75 tot 85 centimeter lang. Het vrouwtje is groter dan het mannetje.

 

De savanne arend heeft een donkerbruine tot zwarte verenkleed met witte vlekken op de vleugels en staart. Het gezicht is geel met een donkere streep door het oog. Hij heeft lange vleugels en een lange staart, waardoor hij goed kan manoeuvreren in de lucht tijdens de jacht.

 

Deze roofvogel voedt zich voornamelijk met kleine zoogdieren, zoals muizen, ratten en konijnen, maar ook vogels, reptielen en insecten staan op het menu. Hij jaagt vanuit de lucht en slaat zijn prooi met zijn klauwen.

 

De savanne arend is een solitaire roofvogel en paren blijven vaak voor het leven bij elkaar. Het vrouwtje legt meestal één tot twee eieren per keer, die na ongeveer zes weken uitkomen. Jonge arenden blijven bij hun ouders tot ze ongeveer een jaar oud zijn.

 

Helaas heeft de savanne arend te maken met habitatverlies en stroperij, waardoor zijn populatie is afgenomen. Gelukkig zijn er verschillende beschermingsmaatregelen genomen om deze majestueuze vogel te behouden.