Witruggier

Witruggieren (Gyps africanus) zijn grote aasetende vogels die voornamelijk voorkomen in Sub-Sahara Afrika. Ze bewonen een breed scala aan habitats, waaronder open graslanden, savannes, bossen en bergachtige gebieden. 

 

De voortplantingscyclus begint met het paringsritueel, waarbij mannetjes achter elkaar aan vliegen en acrobatische manoeuvres uitvoeren om indruk te maken op de vrouwtjes.

Vervolgens legt het vrouwtje meestal één ei, dat door zowel het mannetje als het vrouwtje wordt bebroed. De broedtijd duurt ongeveer twee maanden, waarna het kuiken wordt geboren

 

De ouders zorgen gezamenlijk voor het kuiken door het te voeden met voedsel dat ze van aas vinden. Het kuiken groeit snel en kan na ongeveer 3 maanden beginnen met zijn eerste vluchten. Volwassen witruggieren hebben een spanwijdte van ongeveer 2,5 meter en wegen gemiddeld 8 tot 9 kilogram.

 

 Helaas worden witruggieren bedreigd door habitatverlies, vergiftiging door vergiftigd aas, jacht en het verstoren van hun broedkolonies. Verschillende conservatiegroepen hebben inspanningen geleverd om deze vogels te beschermen en hun aantallen te vergroten.