Eenden


Eidereend

De eidereend is een eendensoort die voornamelijk voorkomt in het noordelijke deel van Europa, Noord-Amerika en Azië. Het is een grote zee-eend met een opvallend uiterlijk, met een zwarte kop, witte borst en een groenachtige vlek op de nek. De mannetjes hebben ook een kenmerkende kuif op hun hoofd. Eidereenden staan bekend om hun zachte dons, dat wordt gebruikt voor het maken van hoogwaardig donsdekbed en kleding. Ze voeden zich voornamelijk met schelpdieren en zeewier. De voortplanting van eidereenden vindt plaats in de lente en zomer. 

 

Ze vormen monogame paren tijdens het broedseizoen. Het vrouwtje bouwt een nest op de grond, meestal in de buurt van water, en bekleedt het met donsveren en plantaardig materiaal.  Ze legt gemiddeld 4-6 eieren, die ze gedurende ongeveer 25-28 dagen bebroedt. Na het uitkomen van de eieren verlaat het vrouwtje het nest en neemt de zorg voor de kuikens op zich. De kuikens zijn nestvlieders, wat betekent dat ze vrij snel na het uitkomen in staat zijn om te lopen en te zwemmen. Het vrouwtje beschermt en voedt de kuikens totdat ze zelfstandig genoeg zijn om te overleven.


Marmereend

Een gelukje dat ik deze marmereend heb kunnen fotograferen.Ondanks het een grijzige dag was toch tevreden over het resultaat. Het is een zeldzame soort die normaal niet in onze contreien voorkomt. De marmereend is ongeveer 42 cm lang en heeft een vleugelbreedte van 63 tot 70 cm.De eend is lichtbruin van kleur met witachtige vlekken over heel zijn lijf.

 

en een donkere vlek aan de zijkant van de kop. De vleugels zijn lang en zonder spiegel, de snavel lang, dun en zwart. De staart is lang, de poten zijn zwart. Het mannetje is te herkennen aan de verlengde veren aan de achterkant van zijn kop, als een soort beginnende kuif. Het vrouwtje heeft op de snavelbasis een groene vlek en mist de verlengde veren achter op de kop.

 


Brilduiker

Deze mooie brilduiker heb ik kunnen fotograferen in de maand april 2016 vanuit de vogelkijkhut in Wissekerke, (Zeeland) onder een stralende zon en blauwe hemel wat zich weerspiegeld in het water. Kenmerken van deze eend zijn: Er is een groot verschil tussen het verenkleed van het mannetje en dat van het vrouwtje.

 

 Het vrouwtje is een nogal onopvallende, compacte eend met een roodbruine kop. Het mannetje is in de winter en het voorjaar opvallend zwart en wit. De kop is glanzend blauwzwart met een ovale, bijna ronde vlek bij de snavel. De vleugels maken tijdens de vlucht een "fluitend" geluid.


Eenden

Eend is de algemene naam voor een aantal soorten vogels uit de familie van eendachtige. Alle soorten uit de Anatidae worden "eenden" genoemd, behalve de soorten uit de onderfamilie Anserinae, de ganzen en zwanen. Eenden zijn hoofdzakelijk aquatische vogels, meestal kleiner dan hun verwanten, de zwanen en de ganzen, met een kortere nek, en kunnen in zowel zoet als zout water worden gevonden. De Tadorninae, waartoe onder andere de bergeend behoort, houden qua formaat het midden tussen een gans en een eend.

Eenden worden soms verward met verscheidene soorten zoals duikers, futen, rallen, koeten en waterhoentjes. Soms wordt met "eend" alleen vrouwtjeseenden bedoeld. Een mannetjeseend heet een "woerd". Een jonge eend wordt piel genoemd (daar zwemt een eend met pielen). In het algemeen worden jongen van kippen en eenden ook wel "pulletje" of "pulleke" genoemd. Een woerd van de wilde eend, de meest voorkomende soort, is naast de kleur ook te herkennen aan enkele gekrulde veren op de staart (dit is niet altijd zichtbaar).