IJslandse grutto
De IJslandse grutto (Limosa limosa islandica) is een trekvogel die in IJsland broedt en overwintert in Europa, Afrika en Azië. Hij staat bekend om langeafstandsvluchten en indrukwekkende migratiepatronen en is in veel landen beschermd. Tijdens het broedseizoen in de zomer kiest hij waterrijke gebieden, zoals moerassen, weiden en toendra's, als nesthabitat. Het nest ligt op de grond, verborgen in vegetatie of bij waterbronnen
Het vrouwtje van de IJslandse grutto legt meestal vier eieren. Beide ouders broeden beurtelings; na drie tot vier weken komen ze uit. De kuikens zijn dan relatief zelfstandig en verlaten het nest snel. De IJslandse grutto eet ongewervelden, zoals insecten, wormen en weekdieren, uit waterrijke habitats. Met zijn lange snavel zoekt hij in grond en ondiep water naar prooi. Buiten het broedseizoen trekt hij naar geschikte foerageergebieden.
