Witwangstern
De witwangstern (Chlidonias hybrida) behoort tot de meeuwenfamilie en is groter dan de zwarte stern, met langere poten en een robuustere snavel. Het dieet bestaat vooral uit insecten, larven, wormen, salamanders en kikkers. Deze soort leeft voornamelijk in zoetwatergebieden zoals moerassen, meren en traag stromende rivieren met veel drijvende vegetatie. Deze habitat biedt bescherming en voedsel. Tijdens het broedseizoen bouwen witwangsterns nesten op drijvende planten, als bescherming tegen roofdieren.
Het legsel van deze vogelsoort bestaat meestal uit twee tot drie eieren. De vogel broedt in meren, moerassen en langs rivieren in Zuid- en Midden-Europa. Dankzij het grote verspreidingsgebied is de kans op uitsterven gering. Kenmerkend is het opvallende baltsgedrag. Tijdens het paarseizoen voert het mannetje een gracieuze dans uit, waarbij het zijn verenkleed toont en karakteristieke geluiden maakt om een partner te lokken. Deze gedragingen vinden vaak plaats in ondiep water en zijn goed te observeren voor natuurliefhebbers.
