• Natuurfotografie op z'n mooist
  • Foto's uit binnen- en buitenland
Home » Vogels » Zangvogels » Mussen

Mussen


Ringmus

De ringmus (Passer montanus) gelijkt op de huismus maar je kan de vogel gemakkelijk herkennen aan de kastanjebruine kruin, de zwarte wangvlek en de witte halsband. De ringmus eet voornamelijk zaden. Tijdens het broedseizoen vormen ringmussen een losse gemeenschap 

van 10 tot 50 koppels waarbij de paartjes geschikte nestholtes zo dicht mogelijk bij elkaar proberen te vinden. Ringmuspaartjes blijven levenslang samen. Het vrouwtje neemt het uitbroeden van de eieren volledig voor haar rekening.

 


Provençaalse grasmus

De provencaalse grasmus (Sylvia undata) is 12 tot 13 cm groot, iets kleiner dan de gewone grasmus. Opvallend aan deze grasmus is zijn houding, hij houdt de staart vaak recht omhoog. Van boven is de Provençaalse grasmus vrij 

donker, op de borst is hij donker wijnrood met onder de snavel, op de keelveren witte vlekjes. Deze vogeltjes vind je voornamelijk langs de Franse kust, Malta, Tunesië.