ringmus

De ringmus (Passer montanus) gelijkt op de huismus maar je kan de vogel gemakkelijk herkennen aan de kastanjebruine kruin, de zwarte wangvlek en de witte halsband.

De ringmus eet voornamelijk zaden

Tijdens het broedseizoen vormen ringmussen een losse gemeenschap van 10 tot 50 koppels waarbij de paartjes geschikte nestholtes zo dicht mogelijk bij elkaar proberen te vinden. Ringmuspaartjes blijven levenslang samen.

Het vrouwtje neemt het uitbroeden van de eieren volledig voor haar rekening.Provençaalse grasmus

Vermoedelijk deze provencaalse grasmus

kunnen fotograferen als dwaalgast.

De provencaalse grasmus is 12 tot 13 cm groot, iets kleiner dan de gewone grasmus. Opvallend aan deze grasmus is zijn houding, hij houdt de staart vaak recht omhoog. Van boven is de Provençaalse grasmus vrij donker, op de borst is hij donker wijnrood met onder de snavel, op de keelveren witte vlekjes.

Deze vogeltjes vind je voornamelijk langs

de Franse kust, Malta, Tunesië.

Deze soort staat op de rode lijst, hun aantallen gaan achteruit.Heggenmus

De heggenmus behoort in feite niet tot de familie van de mussen, maar voorlopig heb ik deze soort hier onder gebracht, wordt dan gemakkelijker gevonden op de website.

De heggenmus gelijkt fel op onze huismus. De snavel is fijner, zijn gestalte is slanker. Heeft grijze borst en kop en

bruin gestreepte flanken

 De meeste heggenmussen trekken naar warmere gebieden, een klein deel overwinterd hier. Ze laten zich niet zo makkelijk op open plaatsen spotten. Deze soort vind je in naaldbossen en dichtbegroeide plaatsen, braamstruiken, heggen en heesters.