• Natuurfotografie op z'n mooist
  • Foto's uit binnen- en buitenland
Home » Vogels » Zangvogels » Zwaluwen

Zwaluwen


Oeverzwaluw

De oeverzwaluw (Riparia riparia) is een zangvogel uit de familie van de zwaluwen. Hij behoort tot de meest wijdverspreide zwaluwsoort en is te vinden in waterrijke gebieden, waar hij zich voedt met kleine insecten.

Broedt in zelfgegraven tunnels in rivieroevers. De oeverzwaluw broedt in kolonies in tunnels van tien centimeter tot ruim een meter tot ruim een meter, die hij uitgraaft in zand of grind in steile oevers en afgravingen


Boerenzwaluw

De boerenzwaluw (Hirundo rustica) is de meest gekende zwaluw in onze streken. Het is ook de meest verspreide soort. Deze zwaluw heeft een metaal glanzend verenkleed. Heeft een vorkstaart, en is een zeer snelle vlieger. Ze bouwen hun nest van modder en planten, je vind hun nesten  bijna altijd tegen gebouwen. In het najaar trekken ze in groep naar het zuiden.

Het is een trekvogel die grote afstanden aflegt. De boerenzwaluw overwintert in Afrika, Zuid-Amerika of het zuiden van Azië. Het lichaam van de boerenzwaluw is slank en gestroomlijnd, de nek is erg kort en de vleugels zijn lang en smal. Hiermee is de boerenzwaluw goed toegerust voor een lang verblijf in de lucht. 


Huiszwaluw

De huiszwaluw (Delichon urbicum) is een zwart-witte zangvogel en zich thuis voelt tussen de mensen. Deze vogel voedt zich met insecten die al vliegend worden gevangen.

Ze bouwen hun nesten bij huizen, treinstations, en bruggen. Het nestmateriaal bestaat uit modder vermengt met speeksel en aan de binnenzijde stro en veren. deze soort staat op de rode lijst.